Vajíčka a jejich značení

Vajíčka hrají důležitou roli. Nejen na čerstvosti, původu, ale především na velikosti záleží. Při zadělání více dávek najednou, pokud máme menší vejce, mohou nám v těstě chybět. Proto vybírejme raději vejce větší, velikosti L. Máme-li navíc žloutky, přidejte je k těstu. Zlepšíte tím kvalitu těsta. Bílky si můžeme dát stranou na polevu. Vajíčka bychom měli skladovat neumyté, při teplotě 5-7°C.

Před použitím si čerstvost vajec můžeme otestovat v misce s vlažnou vodou. Drží-li se vajíčka na dně, jsou čerstvá, plovoucí vajíčko u hladiny raději používat nebudeme. I tak raději každé vejce klepneme zvlášť do misky, abychom předešli znehodnocení ostatních surovin v případě zkaženého vajíčka.

Značení vajec nalezneme jak na obalu, tak na samotných vajíčkách. Na obalu je vyznačen kód země, ze které vejce pochází. Například CZ – Česká republika, PL – Polská republika, DE značí německého dodavatele, AT je kód Republiky Rakousko a podobně.

Pro nás jsou také důležité údaje na skořápce vajíčka.

První číslo udává, z jakého je chovu. 1 – od slepic ve volném výběhu, 2 – vejce z halového chovu (na podestýlce), 3 – z klecového chovu, 0 – vejce z ekologického chovu (BIO)

Dle hmotnosti se dělí na S – malá do 53g, M – střední 53-63g, L – velká 63-73g, XL – velmi velká nad 73g

Poslední čtyřčíslí znamená registrační číslo chovu. Pro identifikaci konkrétního chovu můžeme využít následující odkaz na stránku Mezinárodní testování drůbeže.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *