Něco o medu

Med je tradiční surovinou pro výrobu perníků již po staletí. Doslova zázrak přírody. Lžička medu denně může vyléčit spoustu zdravotních neduhů. Právě proto byl perník již od pradávna díky medu a koření považován za léčivý a cenný. Med dodává perníku zdravou složku, vůni, vláčnost a zabraňuje jeho vysychání. Je třeba dbát na dobrou kvalitu, a pokud máme možnost získat jej přímo z rukou včelaře, máme první krok k úspěchu. Zkrystalizovaný med je stejně kvalitní, ale do perníku jej potřebujeme v tekuté formě. Skladujeme ho v suchu a temnu, v dobře uzavřené, nejlépe skleněné nádobě. Možná vás překvapí, že med lze i zamrazit.

Medové tajemství

Zkrystalizovaný med rozpustíme pozvolným zahříváním sklenice ve vodní lázni maximálně do 45°C, aby si med zachoval všechny cenné složky. Nikdy ho dlouho nevaříme. K rozpuštění nepoužíváme ani mikrovlnou troubu, jejíž mikrovlny zničí vše cenné, co v medu máme. Stejně tak rozpustíme a použijeme i med pastovaný. Ale vždy jen takové množství, které právě potřebujeme.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.